• Nikolina

    Nikolina

    Skribent

7 fascinerande fakta om parfym

Publicerad

Dofter är något som alltid finns närvarande i vårt liv och har ett enormt inflytande på hur vi upplever miljöer. Vi vet vad det betyder när något luktar illa eller är doftande. Men vad vet vi mer om doftens och smakarnas värld?

Parfym är en naturlig del i vardagen för de flesta men denna forntida konst har fortfarande många hemligheter. Har du någonsin undrat hur du bäst bär din parfym, eller hur du får din parfym att hålla? Här har vi sammanställt några saker att som kan vara bra att veta.

Varför doftar samma parfym olika på olika personer

Samma doft kan ha olika lukter på olika människor på grund av hur parfymen blandas med hudens egen kemi. Detta gör varje individs lukt unik. Parfymens doft förändras också under dagen på grund av dess olika noter - topp-, hjärt- och basnoter. Toppnoterna bleknar snabbt medan hjärtnoterna håller längre. Basnoterna har den längsta hållbarheten.

Parfymer har inget bäst före-datum

Parfym har inte ett utgångsdatum men dess doft förändras över tid. För att förhindra detta bör den användas inom de första tre åren. För att förlänga parfymens hållbarhet är det bäst att förvara den på en mörk och torr plats utan extrema temperaturförändringar. Badrummet och bilen är inte idealiska platser för att lagra parfym.

Parfymera ditt hår

Ditt hår har en struktur som snabbt absorberar doft och gör att den håller länge. Men det rekommenderas inte att spraya parfym på håret, även om det kan ge en starkare doft. Parfymer innehåller oftast alkohol som kan torka ut håret. Om du gör det så undvik att spraya parfymen direkt på hårbotten eller håret eftersom alkohol kan orsaka irritation och torrhet. Det bästa sättet att applicera parfym i håret är därför att spraya en dimma ovanför dig och sedan dyka in i den med stängda ögon.

Var på kroppen

För att få ut det mesta av parfymen och maximera dess effekt är det bäst att applicera den på pulspunkter på kroppen, som de inre handlederna, basen på nacken, bakom öronen och inre armbågar. Viktigt att tänka på är att inte gnugga in doften i huden, då den riskerar att avdunsta snabbare då. Applicera istället försiktigt.

Få parfymen att hålla längre

Att applicera ett lager fuktgivande hudkräm eller bodylotion före du tar på din parfymen varje morgon innebär att doften från din parfym sannolikt kommer hålla längre. Att applicera parfymen med en liknande doftad kroppslotion kommer att förstärka doften. En god doft är en osynlig del av din personliga stil, och det är verkligen värt att investera lite tid för att få den att hålla.

Dofternas ursprung

Många parfymer idag innehåller inte riktiga ingredienser utan använder syntetiska dofter (ca 70%). Detta beror på att massproduktion av parfymer har lett till att organiska ingredienser har ersatts. Vissa parfymer kan också innehålla syntetiska djuringredienser.

Dofter kan påverka välmående

Forskning har visat att olika dofter i parfym kan påverka humöret. Till exempel kan lavendeldoft hjälpa till att slappna av, medan en doft med citrus kan väcka upp sinnena.

  • Nikolina

    Skribent